80 godina šišmiša

E, moj Bruce… ne znam da li da ti se obratim kao netko tko ne zna što bi s tobom ili kao netko tko ti mora dati do znanja da se jako dobro držiš za jednog osamdesetogodišnjaka. Nedavno sam pročitao vijest da nisu baš sigurni kojem bi glumcu dali tvoju masku. Vidiš, moj Bruce to ti je tako s maskama. Kad ih stave na lice misle da su veći od života, a kad ih skinu oni prođu, a ti ostaješ. Pišem ti kao Bruceu iako je javna tajna da noću stavljaš masku sa šiljatim ušima i skačeš po zgradama Gothama dok natežeš obične, prosječne uši nekim tamo kriminalcima. Jučer sam vidio klinca s tvojim znakom na prsima. Generacije se mijenjaju. Mi starimo, nove dolaze. Ti si još uvijek tako iritantno mlad. Bit ćeš još tu, vrlo vjerojatno, i kad mene više ne bude. A eto, ove si godine navršio osamdeset. Ti začuđujući, vitalni starče s ozbiljnim psihičkim problemom.

Slikovni rezultat za 80 years of batman

Nedavno je izbio skandal jer si malo izgubio samokontrolu i pokazao što imaš među nogama. Moram te utješiti. Konsenzus je da nisi omlohavio, dobra je to perspektiva za osamdesetogodišnjaka. Pod ruke mi je došao presjek tvojih avantura kroz godine. Lijepo je to izdanje koje prati što si radio tamo od tridesetih godina do danas. Nekako mi se čini da si, čak i u trenucima kad ti je slomljena kičma ili kad je umro Jason, ostajao svoj. Liga Pravde ne bi funkcionirala na isti način da nisi bio tamo. Neki mi se zaklinju da ne bi funkcionirala uopće. Ti samo šutiš i nestaneš kad se najmanje nadamo, a čak i nemaš supermoći.

Slikovni rezultat za 80 years of batman

Zato imaš love. Zeznuto je to jer, znaš i sam, novac ne može kupiti sve. Sjećam se kad sam te prvi put vidio u onoj seriji koja je izgledala kao da se skupina klinaca obukla za maškare. Tad si izvukao svoj shark-repellent sprej i njime otjerao morskog psa. Bio si mi u tom trenutku samo još jedna verzija Sport Billyja. On je imao torbu, a ti utility belt. Tek sam kasnije shvatio koliko sam bio u krivu. Mislim da je to bilo u trenutku kad si pitao „kako je to plesati s vragom na mjesečini“. Znam da sam sigurno shvatio koliko si drugačiji kad si zagrlio Michelle Pfeiffer.. Uvijek si, naime, volio opasne žene. Bio sam premlad da bi shvatio Kim Basinger, ali Michelle… reći ću samo da je došla taman na vrijeme.

Slikovni rezultat za batman michelle pfeiffer

One tragedije od mijenjanja umjetničkog smjera pod Joelom Schumacherom bolje ne ni spominjati, pogotovo verziju koja se pamti po bradavicama. Čini mi se, Bruce, da si oduvijek bio sklon nastranostima, ali i za tebe je to previše. Pozdravi mi Franka Millera. Imaš mu na koječemu biti zahvalan. „Godina prva“ te vratila u zdravije okruženje. Svako toliko treba nešto promijeniti. „Povratak mračnog viteza“ u tom smislu je zaista nešto što se moralo dogoditi. Tu sam shvatio kako možeš izgledati i koji je tvoj potencijal. Grant Morrison, Garth Ennis i Ed Brubaker su svako za sebe također pisali odlične priče. Gaiman ti je čak napisao i kraj u onoj fantastičnoj priči u kojoj se isprepliću fikcija i stvarnost.

Povezana slika

Ne može tebi ni smrt ništa u ovih osamdeset godina. Na platnu te se prihvatio Nolan i napravio trilogiju s kojom će se sve uspoređivati. Nolan je uzimao od Loeba i Salea, uzimao je od Millera. U svemu tome bio si čovjek sa šiljatim ušima koji se vere po krovovima Gothama i pokazuje zlikovcima da s njim nema labavo. I zbilja, nije moglo labavo. Ta trilogija dovela te pred zid i pitanje što dalje ? Zidovi su u tvom svijetu redovito fikcija, a kad te se primio Scott Snyder ponovno si zaživio u nekoliko fantastičnih priča sve dok na kraju nisi izgubio pamćenje, ali i osigurao da uvijek tu negdje bude neki Bruce. Posebna je to vrsta ega, stari moj. Ego ti ide do te razine da je skoro uništio poznati svemir, pustio je u njega najrazličitije, poremećene verzije tebe a posebno je zastrašujuća ona koja se smije. „Batman Who Laughs“, taj neprirodan spoj tebe i Jokera jedan je od onih zlikovaca zbog kojih ti krene jeza niz kičmu. Najcrnja, najmračnija verzija tebe.

Slikovni rezultat za batman who laughs

Zato si se valjda ove godine i oženio. K vragu, čemu ta priča? Ne treba uvijek slušati fanove, makar, složit ću se nije Catwoman za baciti. Ni kad je bila Michelle, ni danas. Osamdeset godina i uloviš takvu mačku, doslovno i metaforički mora bit za pohvalu. Borio si se na platnu i sa Supermanom i oformio Ligu pravde, no u svemu tome si nekako ostao nedorečen. Valjda najbolje funkcioniraš samostalno, a ne kad si okružen pametnjakovićima koji ne znaju što bi s tobom. Ni sa Supermanom kad smo već kod toga, ali takav je Clark, izviđač iz Kanzasa, često ni on ne zna što bi sa sobom.

Slikovni rezultat za batman catwoman wedding

Kevin Smith je u tisućitom broju Detective Comicsa napisao sjajnu kratku priču. Znaš, onu o oružju kojim su ti ubijeni roditelji (oprosti što te podsjećam). Najljepša je to kratka priča koju sam pročitao o tebi u dugo vremena. Dođe mi da plačem. Pozdravi Alfreda. Reci mu neka mi doda maramice. To valjda dođe s godinama, a čak nemam ni blizu osamdeset.

Povezana slika

Drž se stari prijatelju. Proslavi jubilej. Za tebe znaju moji roditelji, znat će i moja djeca. Zato ćeš biti tu i kad mene ne bude. Generacije prolaze, ti ostaješ šiljatouhi, psihički poremećeni genijalac. Zato te volimo.

Koliko god ti to išlo na živce.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.