Što mislim o početku serije “TITANS”?

Premijera serije „Titans“ izazvala je mnogo prašine za vrijeme susreta stripaša u New Yorku prošli tjedan zato što je riječ o prvoj seriji koja je nastala na platformi DC Universe, digitalnoj usluzi koja nastoji objediniti čitanje stripova, gledanje filmova i sudjelovanje u kreiranju sadržaja. Iako je ideja načelno dobra, sama platforma zahtijeva doradu, a originalni sadržaj svakako je nešto što će pomoći njenom definiranju u nešto vrijedno pretplate. Serija „Titans“, čija je prva epizoda izašla u petak, zasad nije bez mana, ali njih možemo pripisati upoznavanju velikog broja likova u limitiranom vremenu. Potencijal postoji, čak bih se usudio reći da bi mogla biti riječ i o najboljoj seriji koju je DC izbacio na male ekrane (koliko god se to može nakon jedne epizode).

Povezana slika

Za one koji ne znaju, „Titans“ su izvedenica iz stripa „Teen Titans“ čija je najkvalitetnija inačica, barem za mene, izlazila osamdesetih godina, kad su tu  franšizu pod nazivom „New Teen Titans“ pisali Marv Wolfman i George Perez. Što se tiče dugometražnog animiranog filma, kao odlična uvertira za ovu seriju može poslužiti „Teen Titans: Judas Contract“ koji nas upoznaje s većinom likova koje ćemo sresti i u igranoj varijanti. Neki od likova koje serija uključuje su Dick Grayson/Robin, Kory Anders/Starfire, Rachel Roth/Raven i Ryan Potter/Beast Boy. Pilot ispravno kreće s idejom kako je nemoguće uvesti sve likove odjednom pa se glavnina radnje fokusira na Dicka Graysona (Brenton Thwaites) i Rachel Roth (Teagan Croft).

Povezana slika

Grayson kakvog ovdje vidimo agresivniji je, a mogli bismo reći i nesigurniji u sebe, nego što smo navikli od Robina u dosadašnjim inkarnacijama. Njegova agresivnost proizlazi iz frustracije, gubitka smjera koji mu je davao suživot s Batmanom, ali i straha da će svatko tko mu se previše približi na neki način nastradati. Zapravo, tu je Dick Grayson jako sličan Bruceu Wayneu pa je utoliko zabavnije kad kao jedan od razloga odlaska iz Gothama navodi kako su „on i njegov partner postali – preslični.“ Dick Grayson je, divnog li čuda, detektiv i njegova će uloga u priči gotovo sigurno biti koordinacija svih ostalih, ali i jedan noirovski, racionalni element. Već je u pilotu jasno kako ovaj Grayson, za razliku od nekih prijašnjih inkarnacija na malim ekranima, ne preže od agresivnosti, a neke su scene zaista brutalne, možda i najbrutalnije od svih DC-jevih serija dosad.

Slikovni rezultat za titans series raven

Rachel se nameće kao njegova suprotnost. Pilot nam već u uvodu daje do znanja da su njih dvoje nekako povezani. U Rachel se nalazi zasad nepoznati entitet koji seriju odvodi prema žanru horora, a gotičarski pristup koji Raven njeguje samo dodaje tajanstvenosti i misticizmu. Odnos između nje i Graysona vjerojatno će nalikovati onome između Batmana i Robina, ali tek treba vidjeti u kojem će se mističnom smjeru razviti njena priča. Volio bih svakako u njenoj budućnosti vidjeti i Johna Constantinea ako to ikako bude moguće.

Kory Anders priču počinje ne sjećajući se ničega. Njena amnezija uzrokuje potpuni manjak empatije što kod ovog lika može iznenaditi, ali bit će zanimljivo vidjeti kamo će nas odvesti. Ona je lik koji bi, ako će slijediti put svog predloška, seriji dati SF štih. Zasad, vidjet ćemo tek kako će scenaristi sve to povezati.

Titans

Za kraj pilota imamo i Beast Boya, dječaka koji može poprimiti oblik bilo koje životinje. Njega smo samo kratko vidjeli pri kraju. Kakve on veze ima sa svima ostalima saznat ćemo u narednim epizodama. Kritike kažu kako je ova prva epizoda i najteža za razumjeti. Previše novih likova, premalo vremena. Priča se, kako kažu, povezuje i razigra u narednim epizodama. Zasad, početak intrigira. Riječ je o mračnijem i agresivnijem izdanju DC serije od bilo koje serije dosad. Nisam siguran koliko mi se sviđa manjak samokontrole kod likova koji bi, barem po stripu, trebali pokazivati i dozu empatije. Isto tako, ne znam koliko ima smisla što se priča sa Starfire započela njenom amnezijom. Veseli, doduše, što su iz DC-ja poručili da su „Titansi“ unaprijed obnovljeni za još jednu sezonu, ali i što su najavili kako će neka pitanja postavljena u pilotu odgovoriti tek tad, za godinu ili dvije dana. Doduše, možda bi za takav pristup bilo bolje da nam netfixovski serviraju cijelu sezonu odjednom.

U nastavku priče najavljeni su još neki likovi, kao uvođenje „Doom Patrol“ koja će u sklopu ove digitalne platforme dobiti i vlastitu seriju, ali i pojavljivanje Jasona Todda, jednog od najkontroverznijih Robina ikada.

Možemo reći da će biti zanimljivo. Pravu ćemo ocjenu serije moći dati tek kad se malo zahukta.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.