Sandmanov svemir: 4 naslova za povratak snova

San je domena imaginacije. Rijetko koji je strip pokazao točnost te rečenice kao “Sandman”. Iako je o svijetu “Sandmana” napisana tona tekstova, to putovanje pokazuje kako je pričom moguće postići čaroliju kakvu smo samo zamišljali kao djeca i kojoj se kao odrasli ljudi volimo vraćati. Ne postoji lista najboljih stripova u povijesti na kojoj “Sandman” nije među prvih pet. Isto tako, rijetko je koja priča krcata referencama kao “Sandman”, a da to ne graniči s kičem i pretjerivanjem. Autor, Neil Gaiman, je napisao veliku priču, ep, u središtu koje se nalazi San, ali gdje snovi mogu biti varljivi, krhki kao iluzije. Kroz 75 brojeva, Gaiman je ispričao priču u kojoj se želje i snovi isprepliću. “Sandman” zbog svega toga predstavlja temeljac mnogim ljubiteljima devete umjetnosti. Zato me Gaimanove objave ispod ovog odlomka strah. Istraživanje kutaka mitologije koji dosad nisu ispričani ispunjava želju za novim pričama koje potječu iz tog svijeta, ali istodobno užasava jer postoji mogućnost da nam netko – ironije li – ukrade snove i sjećanja.

Četiri nova naslova koja proširuju Sandmanov svijet izokreću percepciju snova, a neki sporedni likovi iz originalnog serijala postaju važniji i zaokruženiji. Četvero pisaca koji će pisati nove naslove odabrao je osobno Gaiman, a “The Dreaming”, “House of Whispers”, “Lucifer” i “Books of Magic” svaka će na svoj način nadograditi priču. Princ Laži, Lucifer, me ovdje posebno zanima jer Lucifer iz stripa nije onaj kojeg smo imali prilike gledati u seriji. On je dorađeniji, bolji i karakterno zaokruženiji. Istu stvar se može reći i za Tima Huntera, malog čarobnjaka čija će se priča ispričati ispočetka. Je li ovo nova verzija onoga što znamo da se dogodilo? Od DC-ja smo navikli na rebootove, ali reboot Sandmana i njegova svemira uzrokovat će iščekivanje. Jer, to je svijet koji nikad nisam zaboravio i u koji sam se uvijek volio vraćati.

Što očekivati od ovog reboota? Prije svega, atmosfera je ista kao u originalu. Taj svijet i dalje stoji. Još je uvijek žrtva nesigurnosti glavne face, a za razliku od originalnog serijala fokus je na snalaženju onih koji su dio snova dok šefa nema. Nije drugo trebalo da me priča zarobi, a neki djelovi jako podsjećaju na original. Evo jednog primjera:

Screenshot_20180829-013122_Challenger Viewer

Kao što možete vidjeti iz gornjeg isječka (copyright DC Comics 2018.) “Sandman Universe” igra na kartu poznavanja atmosfere i priče. U ovom isječku prepoznat ćete reference na originalni serijal, a mislim da će to dodatno zagrijati fanove. Međutim, skeptičan sam oko toga je li to namjera ovog reboota. Prije će biti da je namjera privući nove ljude u taj svijet. Ako sam u pravu, onda “Sandman Universe” treba predstavljati prvu stepenicu projekta koji će očarati one koji još nisu čuli za tu priču, a obnoviti uspomene onih koji ju vole od ranije. Gaiman kaže da je njegova želja bila povezati razne spinoffove “Sandmana” i da zbog te povezanosti Sandmanove “tajne, misterije i šaputanja” dobivaju novu perspektivu. Zbog toga možda “Sandman Universe” #1 treba tretirati kao trailer, uvod u ove 4 priče koje će doći. Da se ne bi krivo shvatili, drago mi je što izlaze. Drago mi je što je “San ljetne noći” ponovno u gradu i što je ta posebna vrsta eskapizma ponovno aktualna. Svijet snova je prelijep, a Sandman spada među nešto najbolje što sam u životu pročitao i pritom ne mislim samo na stripove.

No, snovi se lako pretvore u noćne more, a toga me baš iskreno strah. Ali, valjda to tako i treba biti sa stvarima koje voliš.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.