“MALE LAŽI” – Postoje li male ili opravdane laži?

Što bi sve roditelji učinili za svoju djecu? Vjerojatno je odgovor, pogotovo ako imate svoju, nema toga što ne bi. No, postoje neke stvari koje bi trebalo pustiti djeci da riješe između sebe. Djeca izmišljaju, svađaju se, sanjaju i maštaju. Rade sve ono što prečesto zaboravimo, ali i dosta onih sitnih pakosti kojih se prigodno ne sjetimo kad  odrasteno (ili se barem pravimo). „Male laži“ odlično pokazuju kako funkcionira balon zabluda koji krene od uvjeravanja da je „moje dijete krasno“, „ne bi mrava zgazilo“ i „nikada ne bi lagalo“. Zbog dječje pakosti i svađe roditelji će se podijeliti u dva tabora. Djeca postaju nebitna, a ono što se događa u malom gradiću nadrast će okvire dječje svađe i prisiliti stanovnike da saznaju više o sebi nego o vlastitoj djeci.

Slikovni rezultat za male laži trailer

Nicole Kidman, Reese Whiterspoon, Shailene Woodley i Laura Dern ovu seriju čine potvrdom često spominjane feminizacije platna i ekrana u posljednje vrijeme. Snažni ženski likovi, kako je nedavno rekao Pavičić, sve su češće nositelji radnje čak i u holivudskim blockbusterima no rijetko su gdje tako dobro psihološki i ljudski opisani kao u „Malim lažima“. Postoje li uopće male laži? Ne šire li se laži kao koncentrični krugovi koji u svom širenju zahvaćaju sve više ljudi? Četiri glumice s početka odlomka postavljene su u pozicije u kojima u djeci traže izgovor za ostanak u braku koji ne funkcionira, bježe iz neperspektivne sredine, bore se s vlastitim mladenačkim kompleksima ili ostvaruju (često nerealne) ambicije. Primijetit ćete, sasvim ispravno kako, o kojoj god dami iz četvorke bila riječ, motivacija za dramski preokret ostaje jednaka.

Povezana slika

Već na početku priče svjesni smo da je netko ubijen, ali ne znamo tko. Taj scenaristički postupak preuzet je iz „Afere“ jer se misterija razvija kako priča napreduje, a kroz nju počinjemo sumnjičiti sve, pretpostavljamo i pogađamo i na taj način  postajemo integrirani u seriju što je, vrlo vjerojatno, i bila namjera. Ono što je u „Malim lažima“ bolno vidljivo, podsjetnik je na film „Bračne svađe“ (orig. „Carnage“) Romana Polanskog iz 2011. U tom filmu, koji također preporučam pogledati, Jodie Foster, Kate Winslet, Cristoph Waltz i John C. Reilly pokušavaju konflikt svoje djece razriješiti na ljudski način, da bi se na kraju pokazalo kako je čovjek ustvari životinja i kako će odrasli uvijek dječji konflkt riješiti daleko nezrelije nego što bi to u stanju bila djeca.

Povezana slika

„Male laži“ nastavljaju istu narativnu nit pa se tako u taborima podjela događa mnoštvo psiholoških preokreta gdje gledatelj u jednom trenutku misli da nešto zna ili prepoznaje, da bi već u idućoj epizodi ta pretpostavka bila okrenuta naglavačke. Te igre, kao i laži, postaju konstanta serije i – u principu – do zadnje epizode ne znamo tko nosi masku, a tko je stvaran. Ono čega razvojem priče postajemo svjesni svodi se na nagon za samoodržavanjem. Detektivi i policija nastoje rasvijetliti ubojstvo, ali čini se da likovi koje ispituju čine sve kako bi zaštitili zajednicu. Malo mjesto čuva „Male laži“, a kroz njih svoje tajne.

Povezana slika

Posljednja je scena u seriji zato indikativna. Promatramo preostale likove na plaži svjesni onoga što se dogodilo, no promatramo ih kroz oči detektiva svjesnog da u cijeloj priči ima nešto više, nešto skriveno. Ne želim kvariti priču pa ovdje reći tko je kriv, a tko ne. Reći ću samo da u toj zadnjoj sceni vidimo i odrasle i djecu. Preostaje nam samo nada da su odrasli shvatili kako su nezreliji od svojih potomaka i kako nekad djecu treba prepustiti – njima samima. Također, u toj zadnjoj transformaciji postane jasno kako su se „Male laži“ transformirale u jednu veliku, preostalu laž. No, ta laž koja je ostala bila je nužna da bi zajednica opstala. Pitanje s početka više nije postoje li male laži nego postoje li opravdane laži. Odgovor na to pitanje nije jednoznačan. Kad bismo upitali likove možda bi nam rekli da nisu uopće slagali, da su samo izrekli „alternativnu istinu“.

 

To, pak, čini „Male laži“ daleko aktualnijom serijom nego što se na prvi pogled čini pa se i zbog toga, između ostalog, ovu odličnu priču zaokruženu u sedam epizoda – isplati pogledati.

IMDB

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.