“UČITELJ MAČEVANJA” – Za promjene se vrijedi boriti

Kad pogledaš naslov „Učitelj mačevanja“ pomisliš da se tu radi o srednjovjekovnom mačevaocu koji se poput samuraja u zalazak sunca bori sam protiv svih. Onda, oprezno, uzmeš knjigu u ruke i pogledaš naslovnicu. Joël Parnotte napravio je crtež gdje na obronku prekrivenom snijegom, u šumi, okrvavljena mača stoji čovjek koji samo čeka što će izaći iz sjena. Ne znamo što vreba iz tih sjena, ali prijetnja je opipljiva. Knjigu još nisam ni otvorio, a bilo je sasvim jasno da je preživljavanje na kocki. Tek nakon toga otvoriš strip i shvatiš da je Xavier Dorison napisao priču potpuno različitu od očekivanja. Upravo zbog toga, „Učitelj mačevanja“ jedno je od najugodnijih iznenađenja u posljednje vrijeme.

um1
Isječak iz stripa “Učitelj mačevanja”, Fibra 2019, ogledne stranice stripa

Na prijelazu iz srednjeg u novi vijek dolazi do promjena. Bez obzira koji datum uzeli kao granični jasno je kako su i otkriće Amerike i osvajanje Carigrada, jednako kao i Lutherovih 95 teza, promjene pred kojima se niti Crkva kao dominantna društvena sila tog vremena, niti ljudi koji su počeli razmišljati na drugačiji način, nisu mogli obraniti. Promjene se, međutim, ne moraju prihvatiti. Kad društvo krene naprijed uvijek postoje oni koji bi najradije pritisnuli kočnicu pa da sve ostane kako je bilo. Navika je zeznuta stvar. Promjena znači strah, a većina je, iz čiste komocije, rob navike. Kako lijepo u uvodu u priču kaže Dorison: “A čovjek se grozi dovoditi u pitanje baš ono u što je posve siguran…”

Pages from Untitled
Isječak iz stripa “Učitelj mačevanja”, Fibra 2019, ogledne stranice stripa

„Učitelj mačevanja“ oslikava sukob progresivnih i nazadnih društvenih sila kroz lik Hansa Stalhoffera, ostarjelog učitelja mačevanja koji je izgubio svoju poziciju. Zanimljivo je promatrati tu promjenu koja se u ovom stripu odvija na više razina. Sukob je to dvaju različitih stilova borbe, ali i dvaju načina razmišljanja. U temelju sukoba je pisana riječ. Hereza knjige na narodnom jeziku. Strah od obrazovanog naroda koji će, samo zato što razumije napisano, početi propitkivati i analizirati izgovoreno. Kad se to jednom dozvoli onda nema natrag. U liku Stalhoffera vidimo proturječnost. Stari i tradicionalni stil korištenja mača i novi svjetonazor koji nije nužno njegov, ali je svjestan da je ispravan. Filozofija i akcija u stalnom su preplitanju.

STRIP “UČITELJ MAČEVANJA” MOŽETE NABAVITI NA STRANICI IZDAVAČA – OVDJE!

Biblija na narodnom jeziku izdaja je naučenog, ali mora se dogoditi. Za ideal znanja neki su spremni umrijeti, ali smrt nije opcija za učitelja mačevanja koji nema što izgubiti. Dorison ispravno svrstava svog glavnog lika u neku vrstu modernog Prometeja koji se voljan žrtvovati kako bi se raširila Božja riječ na narodnom jeziku. Kako znamo da je riječ o najvažnijoj knjizi zapadne kulture postaje jasno kako je, osim o religiji, riječ i o opismenjavanju puka koje je opasno istodobno za plemstvo i za kler. „Učitelj mačevanja“ poručuje kako je promjene nemoguće zaustaviti bez obzira koliko se fanatici trudili. Ponekad je za njih potrebno platiti cijenu. Svaka promjena ovdje je još samo jedna borba, a borba je nešto na što je „Učitelj mačevanja“ navikao.

Zbog toga mu u potrazi za zanimljivim stripovskim štivom svakako dajte priliku, čak i ako možda niste planirali.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.