“DAREDEVIL” se u trećoj sezoni vratio korijenima

Frank Miller je jedan od najvećih strip autora svih vremena. Njegov rad na Batmanu već smo spominjali, ali njegov rad na Daredevilu spada među najbolje priče koje je napisao. „Ponovno rođen“, naslov koji je u središtu radnje imao reakciju Matta Murdocka i njegovih neprijatelja na otkrivanje njegova identiteta, poslužio je kao osnovica za treću sezonu serije. Ta je sezona isprala nedorečen okus prethodne, kao i nedorađenih „Defendersa“. Nekoliko je glavnih razloga za to: Prije svega, vratio se Wilson Fisk. Svaki put kad se pojavi na ekranu Vincent D’Onofrio dominira i ponovno potvrđuje kako su priče o superjunacima dobre onoliko koliko im dobri antagonisti.

Image result for daredevil season 3

Treća sezona Daredevila, slično kao i Millerov strip, obrađuje temu katoličkog odgoja Matta Murdocka koji u dosta stvari oblikuje ponašanje odraslog, slijepog superjunaka. Katoličanstvo, pomiješano s osjećajem napuštenosti nakon smrti oca, lajtmotiv je ove sezone. Više nego ikad Murdock je meta, a Daredevil je samo nuspojava, smetnja koja pomaže rješavanju problema koje ima sam sa sobom. Teško je pričati o trećoj sezoni Daredevila bez da se uzme u obzir pojam krivnje jer on funkcionira na dvije razine. Krivnju Matta Murdocka već smo spomenuli, a krivnju Wilsona Fiska naglašava osjećaj privrženosti ženi koju voli i želja koja proizlazi iz moći da ostvari njene, a onda i svoje želje.

Image result for daredevil season 3

Nekoliko je motiva iz treće sezone „Daredevila“ posuđeno iz predloška Franka Millera. Vožnja taksijem nakon koje Matt Murdock shvaća da igra skrivača mora završiti jedan je od važnijih. Drugi je svakako Karen Page. Mlada, plavokosa novinarka nije dama u nevolji kakvom se činila u prvoj sezoni. Karen postaje jedan od važnijih protagonista pa je čak cijelu jednu epizodu otrgnula za sebe. Da bi to bilo moguće scenaristi su joj morali dati bolju ulogu od one sidekicka kakvu je igrala u dosadašnjim sezonama. Upoznajemo Karen prije tog razdoblja, kad je za sitnu lovu prodavala drogu na studentskim tulumima dok je dnevne smjene odrađivala u obiteljskoj zalogajnici. Transformacija naivne, autodestruktivne djevojke u Karen Page kakvu vidimo danas u dobroj je mjeri Murdockova zasluga. Njihova dinamika, kao i odnos trija Matt-Karen-Foggy prolaze put od zamjeranja do pomirenja, pa i opraštanja što je – primijetit ćete – izrazito katolički motiv.

Image result for daredevil season 3

Na neki način, sličan put prolazi i Wilson Fisk. Njegov izlazak iz zatvora obavljen je pod krinkom suradnje s vlasti, ali Kingpin nikad nema samo jedan motiv za svoje postupke. Ova sezona „Daredevila“ zbog oga je duboko osobna priča koja nam daje do znanja što sve junaci imaju na kocki. Ovakve priče, čisto po konstrukciji, uglavnom imaju i tragičan lik koji bi trebao pobuditi empatiju. U ovoj sezoni takav lik bi trebao biti agent FBI-ja koji uspije dogovoriti Kingpinovo puštanje iz zatvora u zamjenu za suradnju na raskrinkavanju kriminalnih organizacija. Problem s agentom Rayom Nadeemom je nedovoljna razrađenost tako da scene u kojima bi trebao biti katalizator radnje ili uzročnik empatije nisu dovoljno uvjerljive. Nakon solidne druge sezone „Jessice Jones“ o kojoj još nisam pisao iako sam možda trebao, te prilično zamorne druge sezone „Lukea Cagea“, treća sezona „Daredevila“ predstavlja napredak u svakom smislu, ali nije sezona bez mana.

Image result for daredevil season 3

Bez obzira na to, agent Ben Pointdexter, stripovski Bullseye, funkcionira kao oponent i negativac. Borba između njega i Murdocka u crkvi sjajno je koreografirana, a uloga Karen Page u priči odlično je obrazložena i scenaristički razrađena. Zapravo, treća sezona „Daredevila“ mogla je poslužiti kao putokaz ostalim Netflixovim serijalima iz Marvelova svemira da ne postoje sve snažnije glasine kako je ta etapa razvoja gotova. Disney razvija svoju streaming uslugu, a Marvelovi junaci na njoj bi trebali pronaći prirodni dom. Nema apsolutno nikakvog razloga da se suradnja nastavi koliko god kvalitetna ova sezona Daredevila ili nadolazeća Punishera bile. To je potencijalni problem. Kvaliteta nije bitna ako tvorci serije znaju da ne postoji smjer u kojem će ju razvijati. Što se dogodi kad smjera nema zorno pokazuje posljednja sezona „Kuće od karata“ za koju bi najbolje bilo da uopće nije snimljena, barem ne na ovakav način.

„Daredevil“ zasad pokazuje da ne namjerava posustati. Na mnogo razina treća sezona je možda i najosobnija priča o tom liku ikada ispričana i ako ni zbog čega drugog, zbog toga ju treba pogledati.

IMDB

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.