Stripovske preporuke za Noć vještica

Noć vještica potječe od keltskog festivala Samhain na koji se blagdan Svih Svetih nadovezao širenjem kršćanstva u keltska područja. Kulture se, što god mislili o tome, prožimlju i ne događa se baš da jedna kultura mijenja drugu brišući gumicom ono što je bilo prije nje. Kršćanstvo tu nije iznimka pa je tako keltski festival pod utjecajem kršćanstva postao festival obilježavanja blagdana Svih Svetih o čemu nam govori i staroengleska riječ  Alholowmesse = Svi Sveti. Noć prije blagdana, počela se nazivati All-Hallows Eve pa je postala i Halloween, dan koji su popularizirali irski katolički imigranti u SAD u devetnaestom stoljeću. Noć vještica kakvu danas poznajemo dobili smo miješanjem keltskih, kršćanskih i indijanskih utjecaja, a globalizacijom je ona postala dan koji u popularnoj kulturi obilježavamo žanrom horora. Filmskih preporuka možete pronaći na sve strane, a ja ću sa svoje strane ponuditi par stripovskih naslova u kojima možete uživati.

Redoslijed naslova nije važan, pa ćemo ih nabrojati bez rednog broja.

Američki vampir – Scott Snyder, Rafael Albequrque i Stephen King.

Slikovni rezultat za american vampire

Primijetit ćete da je Scott Snyder najzastupljeniji autor na ovoj listi, naprosto zato što čovjek radi odlične stvari već duže vremena, a stvarno zna i napisati dobru horor priču. Američki vampir priča je o posebnoj vrsti vampira koji su stvoreni u Americi, a razlikuju se od svojih europskih predaka. DC je baš danas objavio i Omnibus, na koji se nadam da će Fibra primjerice obratiti pažnju. Američki vampir kompleksna je priča koja se proteže od kraja 19. stoljeća do danas i sasvim sigurno predstavlja nešto najbolje što možete pročitati u žanru.

Outcast – Robert Kirkman, Paul Azaceta

Outcast nam, kao i istoimena serija, predstavlja Kylea Barnesa, čovjeka optuženog da je pretukao vlastitu ženu, koji ima moć istjerivanja demona iz ljudi. Barnes će, zajedno s lokalnim svećenikom, pokušati saznati u čemu je stvar sa sve većim brojem demona u njegovoj okolini. Također, postavlja se pitanje da li zbog nekog razloga demoni namjerno ciljaju baš njega.

Locke & Key – Joe Hill, Gabriel Rodriguez

Slikovni rezultat za locke & key book

Locke & Key priča nam priču o Keyhouseu, gotičkom zdanju u Novoj Engleskoj u kojem se nalaze ključevi koji otvaraju portale u razna čudesa i tajne koje dvorac skriva. Obitelj Locke, koja se u dvorac seli nakon što im je otac ubijen otkrit će njegove tajne, ali postavlja se pitanje hoće li cijena tog otkrivanja biti prevelika. Priča svakako vuče na Lovecrafta i jedna je od najbolje ispričanih stripovskih priča zadnjih godina, a možemo pohvaliti Fibru što ju u tri zasebna toma objavljuje za nadolazeći Interliber.

Wytches – Scott Snyder, Jock

Slikovni rezultat za wytches

Zlo se nalazi u šumi. Jednu od originalnih horor tropa iskorištava Scott Snyder u priči koja će obitelj Rock, nakon preseljenja u New Hampshire, dovesti do sukoba sa vješticama na kakve nisu baš uobičajene.

Nailbiter – Joshua Williamson, Mike Henderson

Slikovni rezultat za nailbiter vol.1

Buckaroo, Oregon je mjesto u kojem je rođeno ni više ni manje nego šesnaest serijskih ubojica. Serijal je nazvan po jednom od njih, prozvanom tako jer je žvakao nokte svojih žrtava. FBI agent nastojat će otkriti tajnu tog živopisnog mjestašca, no neće mu biti baš drago kad vidi da će mu u tome morati pomoći Edward Charles Warren aka Nailbiter.

Hellblazer – cijeli originalni run (1-300), Jamie Delano, Alan Moore, Garth Ennis, Brian Azzarello, Mike Carey, Paul Jenkins/John Ridgway, Dave McKean, Guy Davis…

Slikovni rezultat za hellblazer ennis

Hellblazer se mora pročitati kao stvar opće kulture. Riječ je o stripu koji je u dobroj mjeri inspirirao „Supernatural“, promijenio percepcoiju pisanja horora, a u petnaest godina izlaženja uveo magiju na jedan sjajan, poremećen način u DC svemir. Ovaj strip je nezaobilazan za svakog ljubitelja horora, ali i stripa općenito. Moj favorit bi bili dijelovi koje je napisao Ennis, ali ni ostali nisu za baciti.

Severed – Scott Snyder/Scott Tuft, Atilla Futaki

Slikovni rezultat za severed scott snyder

1916. u Sjedinjenim državama. 12-godišnji Jack Garron otkriva da je posvojen i skače na vlak kako bi susreo svog oca muzičara. Na tom će putu Jack saznati da američki san nije ono čemu se nada, a najveću će prepreku na tom putu imati u liku starčića koji se transformira u neku užasavajuću kreaturu sa zubima koja cilja djecu, a čak i ako njega izuzmemo rano dvadeseto stoljeće u SAD-u i nije neka sreća za znatiželjnu djecu.

Black Magick – Greg Rucka/Nicola Scott

Slikovni rezultat za black magick vol. 1

Još malo vještica u ovom neo-noir stripu u kojem Rowan Black, detektivka i vještica, shvati da nije dobro miješati dva svijeta. Naime, već od prvih kadrova fantastično nacrtanog stripa na kojem boje djeluju pomalo isprano, a sivilo i boje se izmjenjuju, Rowan Black shvatit će kako njena obiteljska tradicija ima velikog utjecaja na nekoga tko želi otkriti njene tajne.

Postal – Matt Hawkins, Bryan Hill/Isaac Goodheart

Slikovni rezultat za postal comic

Gradić Eden na početku stripa zatečen je prvim umorstvom koje se tamo dogodilo u više od 25 godina. To ne bi bilo tako čudno da jedini rezidenti tog gradića nisu okorjeli kriminalci i da Eden nije skriven od ostatka države. Oni kojima je dozvoljeno da služe svoje kazne na takav način prihvatili su stroga pravila ponašanja, a umorstvo definitivno nije u skladu s njima. Jedini koji nije kriminalac, gradonačelničin sin Mark, odabran je da pokuša pronaći počinitelja. Mark ima Aspergerov sindrom, radi na pošti, i zna prepoznati kad nešto ne valja. S druge strane, FBI vidi umorstvo kao idealnu priliku da konačno ukine Eden i takav uvrnuti način služenja kazne.

Clean Room – Gail Simone

Slikovni rezultat za clean room comic

Clean Room je sigurno jedan od poremećenijih stripova koje sam u posljednje vrijeme pročitao. Zamislite da netko pomiješa self-help, horor i religiju. Kult? Možda, ali ono što vodi Astrid Mueller nalazi se negdje između svega navedenog. Ona radi s bogatima i slavnima, ima poznata imena na speed-dialu, ali kad novinarka Chloe Pierce pokuša saznati više o njenom svijetu shvatit će kako postoje prijetnje s kojima se mogu suočiti jedino zajedno. Psihodelično, poremećena priča obećava i čini se pravim naslovom za zaključiti ovu listu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.