Što je stvarno, a što ne u “CASTLE ROCKU” ?

„Castle Rock“, inspiriran pričama Stephena Kinga, kreće polako. Početak je spor, podsjeća na podgrijavanje straha u natuknicama, a radnja izgleda komplicirano za praćenje. Gradić Castle Rock na razmeđi je događanja, podsjeća u tom smislu pomalo na radnju „Stranger Things“ jer su njegovi stanovnici navikli na čudne pojave. Toponimi su poznati. Zatvor Shawshank, prezime Torrance, neki poludjeli psi, spomen klauna kojem svijetli u očima. Tu je i Sissy Spacek. Poznavatelji Kingovih priča prepoznat će asocijacije. Nekad će i one biti dovoljne za strah. Zatim će se priča razmotati i neće više biti tog svisca da ju ponovno zamota u omot. „Castle Rock“ će postati mjesto u kojem je strah opravdan, a Bill Skarsgård će utjerati strah u kosti.

Asocijacije su se gomilale kroz sezonu. Povremeno me serija podsjećala na „Zonu sumraka“, povremeno sam htio da radnja požuri, a kad se jednom priča rasplamsala pomislio sam da je baš dobro što me uspjela iznenaditi. Zbilja, od premijerne epizode u kojoj smo otkrili čovjeka zatočenog ispod zatvora Shawshank, pa do posljednje u kojoj smo zaokružili njegovu priču postalo je jasno da se Castle Rock grubo poigrao s našim osjećam stvarnosti, do te razine da ne znamo na kraju koja je stvarnost „prava“, a koja „kriva“; ne znamo tko je protagonist, a tko antagonist. To je okretanje svih konvencija naglavačke. Scenaristički zahtjevno, a ovdje sjajno izvedeno. Rijetko gdje tako dobro kao kod lika kojeg glumi Sissy Spacek u sedmoj epizodi.

Slikovni rezultat za castle rock series

Njen lik ne zna što je stvarno, ne zna što je prošlost a što sadašnjost i povremeno se hvata za figurice koje si postavlja po kući kako bi funkcionirala u tom sudaru vremena i ljudi. Posvojeni sin, koji je i glavni lik ove priče, odvjetnik je koji je u očima stanovnika Castle Rocka odgovoran za smrt svog poočima. Mržnja prema došljaku, drugom i drugačijem, rijetko je gdje jača nego ovdje. No, sve je to maska, fasada za javnost. Jer, ono što je dobri poočim, koji je usput i svećenik, bio u javnosti stubokom se mijenjalo iza zatvorenih vrata. „Castle Rock“ ovdje postaje serija koja opominje. Netolerancija i mržnja osobni su odabir, strah je izgovor. Slično kao u seriji „Mr. Mercedes“ ludilo i socijalna neprilagođenost funkcioniraju unutar sustava koji pred njim zatvara oči. Dvostruki mač svijeta u kojem živimo napravljen je tako da želi naći krivca. U ljudskoj je prirodi da ga traži svuda, osim u nama. Zbog toga uloga Henryja Deavera u kojoj je vrlo dobar André Holland ima svoju težinu. Deaver je kao dječak i kao odrastao čovjek kriv. Kao dječak prešutno je optužen za ubojstvo oca, a kao odrastao čovjek shvaća kako prošlost ne miruje. Je li on pozitivan ili negativan lik? Je li zlo u Castle Rocku u ljudima ili ovisi o perspektivi? To su sve pitanja na koja ćemo tražiti odgovor.

Povezana slika

Mediji i strah stvaraju perspektivu. Toga su likovi u Castle Rocku bolno svjesni. Dostatan je trač da se stvore zaključci. Kako nam otkriva rasplet zagonetki koje je serija postavila pred nas, u gradiću Castle Rock postoji nešto čudno. Možemo to nazvati granicom, zavjesom koja odvaja stvarno od nestvarnog. No, kroz tu zavjesu virimo u radnju ove serije kao kroz ključanicu. Ono što uspijevamo vidjeti iznenađuje. Zaista, tu ne postoje klasični pojmovi dobrog i lošeg. Sve je neočekivano i drugačije. Zbog toga je „Castle Rock“ serija kojoj se isplati dati vremena. Za današnje televizijske pojmove, kad sve izokreneš naglavačke i to napraviš drugačije od onog na što smo navikli napravio si super stvar.

Pravu ćemo vrijednost toga moći procijeniti tek u, već odobrenoj, drugoj sezoni.

IMDB

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.