DC BLACK LABEL i još par sitnica…

DC je krenuo sa Black Label etiketom. Što to znači za ljubitelje stripa? Prije svega „nema granica“ i „nema cenzure“. DC ovom etiketom donekle unaprjeđuje svoju Elseworlds etiketu i daje mogućnost kvalitetnim autorima da pričaju priče bez ograničenja i cenzure. Ako mislite da ste to već negdje vidjeli niste pogriješili. Slična je filozofija stajala iza Marvelove MAX etikete prije nešto više od deset godina. Osim naslova koje još nismo vidjeli, DC će pod tom etiketom ponovno izdati neke kultne naslove kao što su „Batman: Godina Prva“ ili „All-Star Superman“ pa će možemo veseliti što će i nove generacije imati prilike vidjeti naslove koji su oblikovali povijest i stripa i superjunaka. Prvi naslov koji je formalno izašao pod „Black Label“ etiketom je „Batman: Damned“, spoj čovjeka-šišmiša i Johna Constantinea i mogu reći kako prvi dio trodijelne priče sve u svemu – uopće nije loš.

Batman - Damned #1 (of 3) (2018) - Page 15
Iz stripa “Batman: Damned” – Vlasništvo: DC, 2018.

„Batman: Damned“ prije svega se ističe crtežom. Lee Bermejo je već crtao stripove o superzlikovcima kao što su „Joker“ ili „Luthor“, kao i njegov kolega scenarist Brian Azzarello. Bez namjere da nekom pokvarim priču reći ću kako se pred Batmana postavlja pitanje na koje ne može pronaći odgovor, istodobno ga proganjaju i prošlost i sadašnjost. Postavlja se pitanje što je stvarnost, a što iluzija. To su pitanja u kojima se snalazi Constantine koji iskreno ne bi bio baš prvi izbor za držati razumnim bilo koga, a kamoli već ozbiljno poremećanog čovjeka u šimiš kostimu. Bermejo se igra crtežom, Azarello nam daje do znanja da neće previše čekati s raspletom priče, a prvi broj – kako i treba biti sa svakim otkrivanjem karata – završava cliffhangerom. Bermejo i Azarello su pomiješali mračno i okultno i rezultat je zadivljujuć. Zasad, samo za oči. Kako to obično biva, treba pričekati kamo će nas priča odvesti.

Batman - Damned #1 (of 3) (2018) - Page 30
Iz stripa “Batman: Damned” – Vlasništvo: DC, 2018.

Daleko bolji primjer onoga što možemo očekivati od Black Label etikete je „White Knight“, priča koja se poigrava Batmanovim mitom stavljajući Jokera u ulogu gotamskog spasitelja. Omiljeni klaun ovdje podsjeća na Harveyja Denta prije nego što je postao Two-Face i podiže sukob s Batmanom na novu razinu. Scott Snyder i Sean Murphy već su ispričali kompletnu priču kroz osam nastavaka, a tvrdo ukoričeno izdanje (koje ću se potruditi nabaviti) izlazi kroz dvadesetak dana pod – pogađate – DC Black Label etiketom. Da ne bi mislili da smo u okviru te etikete gotovi s Batmanom, vrijedi spomenuti i najavljeni „Batman: Last Knight on Earth“ na kojem ponovno surađuju Snyder i Greg Capullo koji su u New 52 kontinuitetu odradili vrhunsku seriju sa čovjekom-šišmišem.

Slikovni rezultat za batman white knight

Frank Miller, još jedan čovjek kojeg vežemo za milijunaša koji se skriva u spilji, u okviru ove etikete sa Johnom Romitom Jr.-om, radi „Superman: Year One“  koji se očekuje u studenom. Tu su još i „The  Other History of DC Universe“ Johna Ridleyja i „Wonder Woman Historia: The Amazons“ koju rade Kelly Sue DeConnick and Phil Jimenez, te „Wonder Woman: Diana’s Daughter“ u kojem bi se nakon uspješnog rada prije više od desetljeća na tom liku Diani Prince trebao vratiti Greg Rucka. Od ta dva stripa o princezi Amazonki i njenom okruženju moram spomenuti kako će prvi pratiti priču do dolaska Stevea Trevora na njihov otok, a drugi bi trebao Dianu odvesti u budućnost koja će, kako se najavljuje, biti nešto manje optimistična nego što možemo očekivati.

Povezana slika

Što se tiče reizdanja, osim spomenutih ranije, možemo očekivati i „Kingdom Come“ Marka Waida i Alexa Rossa, „The New Frontier“ Darwyna Cookea i (valjda) posljednji nastavak sage o povratku mračnog viteza „Dark Knight III: Master Race“. Izgleda da se ljubitelji DC-ja imaju čemu radovati, a treba istaknuti kako je ovog mjeseca krenula i njihova streaming usluga DC Universe preko koje je moguće gledati serije, filmove, ali i čitati stripove. Nažalost, ta usluga u sklopu koje će u listopadu krenuti i serija „Titans“ čiji trailer možete vidjeti ispod ovog odlomka zasad je dostupna samo u SAD-u.

Nešto se pozitivno događa u DC-ju. Još kad bi se ta pozitivna energija prelila i na filmsku produkciju bio bih u potpunosti zadovoljan. Međutim, to ostaje dio oko kojega – zbog stalnih promjena na čelu kreativnog odjela i manjka smjera – imam najviše skepse. Međutim, sudeći prema slici ispod, ovaj čovjek će biti odličan Joker.

Slikovni rezultat za joaquin phoenix joker

Sve što mogu reći je:

Batman - Damned #1 (of 3) (2018) - Page 42
Iz stripa “Batman: Damned” – Vlasništvo: DC, 2018.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.