“BATMAN I BILL” – Znate li tko je Bill Finger?

Znate li tko je Bill Finger? Ne brinite ako ne znate, mnogo ljudi ne zna. Sad kad smo postavili to pitanje, znate li tko je Bob Kane? Ako vam čovjek-šišmiš išta znači u životu onda znate odgovor. Tvorac Batmana, otkad znamo za sebe, je Bob Kane. Njegov Batman je onaj uz kojeg smo odrastali i koji uz glumce poput Adama Westa ili Michaela Keatona tvori pojam Batmana, bez obzira govorimo li o šezdesetima ili devedesetima. Kasnije smo dobili Balea i Afflecka u ulozi zaštitnika Gothama, ali uz Kaneovo se ime počelo spominjati ono Billa Fingera. Kad je Kane dobio zadatak smisliti lika koji se može nositi sa Supermanom, stvorio je lika koji nije sličio Batmanu kakvog znamo. Finger je crvenu promijenio u sivu, stvorio tajni identitet, krila pretvorio u plašt i na glavu lika stavio masku sa šiljatim ušima. Zatim je u priču je ubacio komesara Gordona, Robina, Jokera i Catwoman. Ukratko, iako je Bob Kane došao na ideju o Batmanu, čovjek-šišmiš kakvog poznajemo djelo je Billa Fingera. Dokumentarac „Batman i Bill“ upoznaje nas s tom pričom i putovanjem prema ispravljanju pogreške koja je konačno Billu Fingeru dala priznanje kakvo zaslužuje.

Slikovni rezultat za batman & bill

To je na neki način simbolika superjunaka. Tajni identitet jednog od Batmanovih tvoraca posljedica je prepuštanja poslovne politike Bobu Kaneu koji je na inzistirao da autorska prava pripadnu njemu. Bill Finger je ostao sam i nepoznat, siromašan i zaboravljen. Svojevrsni alter ego jednog od najpoznatijih junaka postao je žrtvom vlastite naivnosti. Dokumentarni film „Batman i Bill“ koji je producirao Hulu, otkriva nam razmjere Fingerovog utjecaja na Batmana, ali i odnosa između njega i Kanea koji se može promatrati i kao sukob krajnosti. Kane i Finger su karakterno nespojivi. Jedan hvalisavac koji žudi za centrom pažnje dok je drugi kreativni genije koji je najbolje funkcionirao sam, daleko od svega. Zbog toga i nije čudno da je završio kako je završio. Kreativnost, to nije prvi takav slučaj, često rezultira samoćom.

Premisa filma, u doslovnom citatu, glasi:

„Svi misle da je Bob Kane stvorio Batmana, ali to nije cijela istina. Pravda za Billa Fingera, pisca u usponu koji je stvorio kulturnu ikonu počevši od koncepta, kostima pa do karakteristika lika kojeg volimo, misija je ovog autora. Bruce Wayne je možda Batmanov tajni identitet, ali njegov tvorac je ostao misterij.“

Povezana slika

Autor o kojem je riječ je Marc Tyler Nobleman koji je svojom knjigom „Bill the Boy Wonder: The Secret Co-Creator of Batman“ potegnuo pitanje Fingerovog doprinosa stripovskoj industriji i inspirirao ovaj odličan dokumentarni film. Put od nepoznatog autora čije jedino pojavljivanje u javnosti možemo naći u 1965. godini do jednog od priznatih Batmanovih tvoraca zanimljiv je i prepun preokreta. Čak i kad se isključi poslovična američka patetika, priča o Billu Fingeru zadržava snagu. Borac za pravdu kakav je Batman, u nekoj izvrnutoj metafori, mogao bi riješiti ovakav slučaj. „Zora pravde“ također u tom smislu ima više značenja. Druga sezona serije „Gotham“ i film „Batman vs. Superman: Zora pravde“ prvi su filmovi na kojima je kao jedan od tvoraca Batmana naveden Bill Finger.

Slikovni rezultat za batman & bill

Dokumentarni film „Batman i Bill“ stoga postavlja pitanje što je za svakog od nas Batman. Zašto je ikonografija i mitologija čovjeka-šišmiša preživjela sve te godine? Kad Batman kao lik funkcionira? Je li to trenutak u kojem je okružen tehnološkim čudima poput Batmobilea ili stvarčica iz svog pojasa ili onda kad snagom inteligencije izlazi na kraj s višestruko nadmoćnijim protivnicima? Privlači li nas Batmanu njegova povrijeđenost i ranjivost koja proizlazi iz onog nesretnog događaja u mračnoj uličici dok je bio dijete ili njegova prilagodljivost svakom vremenu kroz priče i sporedne likove koje smo upoznali i koje volimo? Je li uopće potrebno birati između jednog i drugog ili je Batman sve to skupa?

Slikovni rezultat za batman & bill

Bez obzira na sva neslaganja i prevare, omiljenog su lika zajedno stvorili i Bob Kane i Bill Finger. Nemoguće je zamisliti Batmana bez Brucea Waynea ili bez Gothama, Jokera ili nekog drugog antologijskog side-kicka ili protivnika. Zato „Batman i Bill“ nije priča o još jednom zaboravljenom piscu kojeg su požderale zle korporacije. To je prije priča o malom dječaku iz ulice koji se usprotivio višestruko nadmoćnijem i snažnijem protivniku da bi nakon mnogo godina, uz pomoć prijatelja, na kraju pobijedio i pokazao da ideali itekako imaju smisla.

U tom smislu, to je priča o stvarnim superjunacima.

Zbog toga, na kraju priče, i zvuči tako poznato.

IMDB

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.