“JASTREB” – Pustolovni nesrazmjer crteža i scenarija

Pustolovni strip je uvijek putovanje. Nekad bolje, nekad lošije, a nekad fascinantno. „Jastreb“ francuskog autora Patricea Pellerina priča je koju ćete voljeti ako ste voljeli brodove i gusare, ako ste zainteresirani za razliku između pirata i gusara i ako želite malo staromodne pustolovine u kojoj se može uživati. „Jastreb“ je roman u kojem ćemo pronaći dašak „Monte Crista“, dašak potrage za izgubljenim blagom i puno peripetija. Strip je to koji drži pažnju od početka do kraja, ali koji nije crtački ni scenaristički ujednačen. U integralnom izdanju koje nam je servirala Fibra on predstavlja pothvat. Nije lako zadržati razinu kroz godine, ali Pellerin uspijeva zadržati pažnju. To treba cijeniti i ako ni zbog čeg drugog onda zbog toga „Jastreb“ valja uzeti u ruke. Ako volite brodove, more i pustolovine onda ćete se uz njega opustiti i vratiti u vrijeme kad su priče bile jednostavne i kad pretencioznost nije ubijala sadržaj.

Jastreb o #38 - Page 180
Iz stripa “Jastreb”, izdavač “Fibra” 2014. godine 

„Jastreb“ je roman sa starinskim pristupom scenariju. Na trenutke će te u priči o Yannu de Kermeuru pronaći tragove avanturističkih romana koji su izlazili u nastavcima i kupovali se na kiosku. De Kermeur je optužen za ubojstvo i mora dokazati nevinost. U pozadini ubojstva krije se pohlepa i priča o izgubljenom blagu. Ima tu svega: zapleta, ljubavi, lojalnosti. „Jastreb“ plijeni prekrasnim crtežima Bretanje i Gvajane. Brodovi su fascinantni, a život na moru kao i džungle u kojima se junaci kreću izgledaju uvjerljivo i živo. Crtež je ono zbog čega treba posjedovati ovaj strip. Svaka je stranica vrijedna pažnje i na svakoj se isplati zadržati.

Jastreb o #38 - Page 183
Iz stripa “Jastreb”, izdavač “Fibra” 2014. godine 

„Jastreb“ je podbacio na razini priče. Rasplet je pogotovo predvidljiv i jednostavan. Rješenja problema su trivijalna, a način na koji se glavni junak obračunava s neprijateljima kao da je izašao sa stranica Bonellijevog „Velikog Bleka“. To samo po sebi nije loše ako očekujete takav strip, ali na trenutke me zaista razočaralo, da bi me zatim opet nasmijalo. Poanta je u tome da čitatelj treba prihvatiti takav pristup i od ove priče ne smije se očekivati nešto što ona nije i – u principu – ni ne pokušava biti.

Strip “JASTREB” možete kupiti u webshopu Fibre – OVDJE!

Ako ste u stanju prihvatiti da „Jastreb“ nije priča koja će oboriti s nogu, ali da se u njoj svejedno da opušteno uživati, uzmite ovaj roman u ruke. Porin strip je davno izdao priču o identitetu i nastanku „Velikog Bleka“. Kao i u svim „origin“ pričama u toj je priči bilo svega, od Indijanaca i gusara, pa do kasnijih poznatih nam trapera i crvenih mundira. „Jastreb“ me snažno asocirao na tu priču. Svi klišeji su tu, sve nam je znano i predvidljivo, a ipak priča vuče dalje. Crtež fascinira, pejzaži i brodovi ostavljaju bez daha. Žene igraju važnu ulogu i emancipiranije su nego što bismo mogli pomisliti od radnje smještene u osamnaesto stoljeće.

Jastreb o #38 - Page 188
Iz stripa “Jastreb”, izdavač “Fibra” 2014. godine 

U svakom slučaju, „Jastreb“ je dobra razbibriga kad znaš što očekivati. To što sam ja ipak očekivao nešto više, na kraju je samo moj problem.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.