Ima li “SUITS” smisla bez Mikea Rossa?

Prošlo je kraljevsko vjenčanje koje je malo manje kraljevski popraćeno od strane medija i sad znamo tko je gdje sjedio, tko je zbog čega plakao i tko je protiv jednog zastarjelog relikta kao što je monarhija, ali ga svejedno ima potrebu komentirati s pedesetak komentara na Facebooku i barem pet, šest statusa. Sad kad je to sve iza nas možemo pričati o seriji „Suits“ koja je djelomično i zbog spomenutog kraljevskog vjenčanja ostala bez dvoje glumaca koji su bili dio standardne postave, ali je svejedno u toku snimanja osme sezone. Koliko ta osma sezona ima smisla s obzirom da je uz novopečenu vojvotkinju od Sussexa seriju napustila i njena fiktivna ljubav Patrick J. Adams pitanje je koje si postavlja svaki ljubitelj te serije. Serija „Suits“ je za one koji ne znaju počivala na odnosu dvojice snažnih muških likova, a kroz sedam sezona dovoljno je razvila i sporedne likove da producenti očito smatraju kako nastavak ima smisla. No, bez dinamike Harvey – Mike pitanje je koji će odnos postati nova os serije. Jer, u posljednjih nekoliko sezona nadmudrivanje između njih dvojice začinjeno s pop-kulturnim referencama bilo je jedino što je pomagalo seriji da u potpunosti ne odluta u sapunicu.

Image result for suits

Sedma sezona zatvorila je narativni krug s kojim je serija započela u trenutku kad je Mike Ross, probisvijet nepresušne inteligencije, banuo na razgovor za posao u prestižnoj odvjetničkoj tvrtki. Serija se šest sezona vrtjela oko dva pitanja: hoće li se saznati da Mike nije išao na pravo i odnosa Harvey – Mike. Tu je bila cijela galerija sporednih likova, prije svih omiljena Donna (Sarah Rafferty) i nepredvidljivi i iskompleksirani financijski genijalac Louis Litt (Rick Hoffman). Gledatelji su zavoljeli i sporedne likove no odnos Harvey – Mike ostao je glavno gorivo serije. Dijalozi između njih dvojice kao i sukob između koroporativnog i pro-bono prava davao je seriji osnovicu iz koje je kretalo sve ostalo. Tu je naravno i odnos Mike – Rachel kao romantična nit zbog koje se gledateljstvo pitalo hoće li njih dvoje nadvladati sve nedaće i konačno završiti zajedno. Iz mog kuta gledanja, u posljednje dvije sezone taj je odnos po količini iritacije jednak onom Felicity – Oliver u „Arrowu“. Iz tog kuta gledanja to što je fiktivna Rachel postala stvarna princeza možda i nije tako loša stvar.

Image result for suits

Ono što je loše je ideja Aarona Korsha kako se serija može nastaviti bez njene fiktivne ljubavi, Mikea Rossa. Kad je serija krenula, Ross je bio jedan od najbolje napisanih televizijskih likova godinama unazad, a ideja o genijalcu koji zbog vlastite autodestrukcije nije završio fakultet ona je s kojom se gledateljstvo moglo povezati. Povezanost i kemija koju su pritom na ekranu imali Gabriel Macht i Patrick J. Adams također. Kraj koji smo dobili nakon sedme sezone iz te perspektive čini se i idealnim za kraj serije. Ali, možda je bilo apsurdno očekivati da će USA Network ubiti svoju zlatnu koku. Čak štoviše, dobit ćemo i njen spin-off s avanturama osramoćene Jessice Pearson (Gina Torres) u Chicagu (za što su temelji postavljeni u zadnje dvije epizode sedme sezone).

Image result for suits

Ideja prema kojoj „Suits“ mogu nastaviti priču u osmoj sezoni počiva na vjeri na unutarnje rezerve, prije svih na Katarinu Bennett (Amanda Schull) i Alexa Williamsa (Dulé Hill) koji postaju dio standardne postave. U sedmoj sezoni mogli smo vidjeti kako se razvija odnos između Harveyja i Alexa kao priprema za prisniji odnos u narednoj sezoni. Međutim, čak i producentima je bilo jasno kako serija, da bi preživjela, treba nešto novo pa su odlučili angažirati Katherine Heigl, poznatu iz serija „Roswell“ i „Grey’s Anatomy“. Hoće li to sve skupa biti dovoljno da nadoknadi Harvey – Mike dinamiku nisam baš siguran. Svaka čast producentima na želji i trudu no pitanje što će prevladati u novoj sezoni odredit će i koliko će biti uspješan taj eksperiment. Hoće li nestankom odnosa Mike – Rachel i pripadajućeg sapuničastog elementa serija profitirati više nego što je izgubila nestankom bromance odnosa Harvey – Mike? Hoće li serija krenuti više u prostor pravničke drame od onog komične romantike? Za odgovore na ta pitanja morat ćemo pričekati srpanj, ali skepsa ostaje.

Možda je nekad zaista bolje znati kad završiti, pogotovo kad zavšetak koji smo dobili u sedmoj sezoni uopće nije loš. Dapače.

IMDB

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.