“VOZAČ” – Ne moraš biti kompliciran, da bi bio pametan

Adrenalin pljačke i vožnje u jednom filmu ne zvuči uopće loše. „Vozač“ je upravo to, a za malo začina imamo i ljubavnu priču. Što reći o filmu, a da ne zvuči kao kliše kad je film zapravo slagalica klišeja? Ništa naročito revolucionarno osim da klišeji funkcioniraju. Sjetilo me to na davni savjet piscima u „Siriusu“: Nije stvar materijala. Loš krojač će od najskupljeg materijala sašiti loše odijelo. Dobar krojač čak i s klišejima napravi sjajnu stvar. Tako nekako stoje stvari i s „Vozačem“. Slično kao kod „Johna Wicka“ o kojem sam pisao ranije, ovo je film koji itekako dobro zna svoje limite. To ga čini privlačnijim od nekih drugih prošlogodišnjih konkurenata.

Slikovni rezultat za BABY DRIVER

Priča kao priča. Nema u njoj puno toga što već nismo vidjeli. Vjerojatno ćemo ovaj film pamtiti kao jedno od posljednjih pojavljivanja Kevina Spaceyja u svijetu filma, barem na neko vrijeme. Ne ulazeći u ništa vezano za optužbe i skandale, Spacey ovdje potvrđuje koliko je dobar glumac pa je donekle i vezivno tkivo filma. Njegov lik dominira filmom dok se svi ostali, uključujući i Bebu, vozača automobila za bijeg, nalaze pomalo u sjeni njegove glumačke izvedbe. Glavni je glumac ipak Ansel Elgort koji polako ali sigurno postaje jedna od novih zvijezda Hollywooda. Njegova izvedba je zabavna i svojom razigranošću osvaja na prvi pogled. Jednostavno je dobro, kad je riječ o njegovoj izvedbi.

Slikovni rezultat za BABY DRIVER

To se pogotovo vidi u trenucima kad Beba pomišlja da je oslobođen vezanosti za svijet kriminala. Tad, u jednom kratkom periodu, živi normalan život. Razvoj romanse s konobaricom samo je jedan od koraka u pravom smjeru. Lily James kao Deborah pokazala je da joj je potencijal veći od okvira lika kojeg ovdje glumi, a drago mi je da je nakon dobre Nataše Rostove u serijaliziranoj verziji „Rata i mira“ ponovno dobila priliku da se od nje može svašta očekivati. U kratkoj, epizodnoj ulozi vidimo i Berenthala prema kojem je 2017.  bila jako dobra, a tu je i Jon Hamm kao svojevrsni antagonist. Sve u svemu, „Vozač“ ili originalno „Baby Driver“ je film u kojem se može uživati.

Slikovni rezultat za BABY DRIVER

Auto za bijeg je istodobno i doslovan i metafora. Glavni junak želi pobjeći iz svijeta kriminala dok istodobno slijedi neki uvrnut moralni kod. Zapravo, paradoks filma je u tome što je njegova funkcija da pomogne pobjeći pljačkašima, a sam se nalazi u klopci iz koje – kako se čini – nema izlaza. To čini film Edgara Wrighta zanimljivim i u kontekstu ozbiljnijih naslova u 2017. Njegov adut je baš to što je izravan i nepretenciozan, a uspio je ispričati višeslojnu i zanimljivu priču. Kad bi morao „Vozača“ opisati u jednoj rečenici rekao bih:

Ne moraš biti kompliciran, da bi bio pametan.

 

IMDB

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.