“MOĆ NEVINIH” – Može li se na vlasti ostati nevin?

Moć je najbolji afrodizijak, govorio je još Kissinger. Je li humanitarac na poziciji moći oksimoron? Možemo li reći da su i najbolje namjere kompromitirane jer je u korumpiranom društvu kompromitacija nužna? Sve su to pitanja koja se postavljaju dok se čita „Moć nevinih“, roman koji nas kroz nekoliko perspektiva uvodi u njujorški svijet moći, ambicija i politike. Te se perspektive spajaju kako priča odmiče, a ono što ih veže nije samo moć, nego i instinkt za preživljavanjem. Ekstremi uvijek žude za kontrolom, a ideologija se kao oružje formira usput. U ovom romanu opće i individualno izmjenjuju se brzo, neplanski i brutalno. „Može li moć biti nevina?“, pitamo se na samom kraju kad nas pravo značenje naslova zatekne i iznenadi. David Simon je u „Žici“ postavljao slična pitanja. Navikli smo da moć i korupcija idu zajedno. „Moć nevinih“ podučava nas kako spojiti moć i altruizam, čak i ako nam se odgovor ne sviđa.

Image result for moć nevinih fibra

Luc Brunschwig inteligentno nas uvodi u priču. Zna da za ovakve teme mora zainteresirati čitatelja. Iskorištene su sve stereotipne pojave koje možemo zamisliti, no priča je smještena u okruženje u kojem funkcioniraju. Inteligencija o kojoj pričam vidljiva je u prvom dijelu gdje Joshua Logan, vijetnamski veteran, pokušava naći način kako prebroditi svoje traume i živjeti normalan život. Već je u tom dijelu vidljivo kako roman oslikava New York različitosti. Sukobi u doba nominalnog mira često su prešućivani, a Brunschwig pametno stavlja naglasak na pravo na samoobranu i sigurnost općenito. Ako znamo da je pravo na nošenje oružja jedno od pitanja o kojima se sve glasnije raspravlja još od Mooreovog dokumentarca „Bowling for Columbine“, kao i da je definicija sigurnosti u korumpiranom okruženju na klimavim nogama, onda se logično zapitati ima li naš lik pravo ostati po strani?

Image result for moć nevinih fibra

Kako to obično biva u ovakvim naracijama, događaji koji natjeraju Logana na uključivanje osobne su prirode. Jedna od glavnih tropa akcijskih filmova iskorištena je ovdje tako očito da, potpuno krivo, pomisliš kako ostatak radnje možeš predvidjeti. Međutim, bilo bi pogrešno reći kako je Logan glavni lik romana. „Moć nevinih“ roman je u kojem su korupcija i motivacija važnije od posljedica, a upravo nam likovi pravdoljubivog novinara i boksača Providencea pružaju uvid u ono što se događa iza zavjese. Upravo to je najzanimljiviji dio priče. Kad se, u zadnjem albumu, vratimo Loganu slojevitost priče nas je već zarobila, a lik humanitarke Jessice Rupert postaje svojevrsnim opravdanjem za sve loše što se dogodilo u romanu.

Strip MOĆ NEVINIH možete naručiti na stranici izdavača – OVDJE!

Čisto makjavelistički, opravdava li cilj uvijek sredstvo? Udruga „Moć nevinih“ iskoristila je mehanizme koji su joj na raspolaganju da pokuša dovesti iskrenu i toplu Jessicu Rupert na poziciju na kojoj može nešto promijeniti, na kojoj može utjecati na mehanizme koji su u politici uvriježeni desetljećima. Hoće li uspjeti ili će ju moć iskvariti? Je li sve imalo smisla? „Moć nevinih“ poigrava se s razlikama između Jessice i Logana koji možda imaju slične motive, ali su im metode različite. Sve ono između ta dva lika romana čini tkivo priče. Iste one priče čija je poruka toliko snažna da se čini kako ni najbolji od nas, u igrama moći, nisu ništa više od marioneta na koncu.

Image result for moć nevinih fibra

Je li zaista najviše što možemo učiniti to da damo sve od sebe da te marionete drži netko dobronamjeran?

Prava strava ovog odličnog stripa leži u tome što nikad ne zaboravljamo kamo vodi put popločen dobrim namjerama, a nekako sumnjam da je tamo moguće – ostati nevin.

IZDAVAČ: FIBRA, 2017. 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.