STAR TREK: DISCOVERY – Zasad, manama usprkos, veseli novi Trek

„Star Trek: Discovery“. Trek se konačno vratio na televiziju. Po meni, jedino prirodno stanište franšize. Svaka čast pokušajima reboota i filmova, svaka čast svemu što se zbilo u tri nastavka dosad, ali TV je mjesto gdje Trek najviše profitira. Nekoliko detalja potrebno je objasniti prije nego dublje uđemo u tekst. „Star Trek: Discovery“ serija je kojom ćemo sigurno otkriti neke aspekte Treka koje nismo znali dosad. Nekoliko je razloga za to. Najavljeno nam je kako ćemo događaje vidjeti iz perspektive Klingonaca i Federacije. Protagonist serije po prvi put nije kapetan broda, a pisanje je po prvi put organizirano kao jedna priča koja će obuhvatiti čitavu sezonu. Sve to skupa čini ovaj Trek drugačijim od svih dosad, no barem prema prve dvije epizode to nije nužno loše. Nastojat ću u nastavku teksta izbjeći značajne spoilere, no manjih će ipak biti pa ako još niste pogledali prve dvije epizode „Star Trek: Discovery“ vratite se ovom tekstu kad ih pogledate.

Slikovni rezultat za star trek discovery

Najavljeno nam je kako priča počinje deset godina prije nego Kirk sjedne na most Enterprisea. Sukob Klingonaca i Federacije u osnovi je trekovske mitologije, a geneza tog sukoba glavna je tema serije. Problem s ovim početkom je što služi kao prolog. Jedna od glavnih zamjerki koje se mogu pronaći na internetu odnose se na izgled Klingonaca i na manjkavu karakterizaciju gotovo svih likova osim dva s kojima se serija i otvara. Obje te zamjerke, barem iz moje perspektive, ne stoje. Prva zato što je logično da će izgled biti usklađen s mogućnostima današnje tehnologije (to se dogodilo i ne prelasku iz TOS-a u TNG), a i zato što su Klingonci u pilotu prikazani kroz prizmu vjerske sekte čija je zadaća, manje-više: „Učiniti Klingonce ponovno velikima“. Nisam slučajno odabrao baš tu rečenicu, prvenstveno zato jer ova serija za razliku od filmova,  stavlja multikulturalnost u središte stvari. Zanimljivo je tu činjenicu gledati iz perspektive rečenica koje Klingonci upotrebljavaju kao opravdanje za ulazak u konflikt: onečišćenje rase, Federacija propagira miješanje različitosti, uništava identitet. Sve to, ne slučajno, podsjeća na društvene procese s kojima se suočavamo danas, a baš je takvo referenciranje duša svakog dobrog SF-a.

Slikovni rezultat za star trek discovery

Otvaranje pilota nam objašnjava kamo će ići priča jednim malim, ali simboličkim detaljem. Zvijezdu pamtimo kao simbol Federacije i svega što ona nosi sa sobom. To otvaranje vjerojatno će neke fanove više podsjetiti na „Ratove zvijezda“ nego na „Zvjezdane staze“, ali taj trik je baš zabavan jer način na koji se zatim prepoznatljiva zvijezda upotrebljava nedvosmisleno nam daje do znanja koju seriju gledamo. Što se tiče druge zamjerke, manjkave karakterizacije svih likova osim dva glavna, moramo imati na umu kako je u prve dvije epizode (koje su komotno mogle biti i TV film) zaista riječ o prologu. Slično kao što u TNG-u gdje prologu služi konflikt s Q-om, ovdje je u svrhu prologa iskorišten začetak konflikta s Klingoncima. Vrijeme utrošeno na karakterizaciju likova sa strane Federacije gotovo je razmjerno vremenu iskorištenom za karakterizaciju Klingonaca, a to je nešto čemu od Treka dosad nismo svjedočili. Primijetit ćete, u toku gledanja, kako Klingonci valjda nikad u povijesti „Star Treka“ nisu bili raznolikiji. Oni su različite rase, svaka od 24 kuće izgleda drugačije, a čini se da su negdje u zadnjih dvadesetak godina razvili i smisao za modu. Njihova se odjeća više ne razlikuje samo po tipu oružja i oklopa već i po detaljima koji upadaju u oko čim se epizoda malo pažljivije promotri.

Slikovni rezultat za star trek discovery

Pilot epizoda nove serije ima manjkavosti u CGI dijelu jer, barem u prvoj polovici, previše liči na video-igru. Previše puta mi je u prvoj epizodi palo na pamet da samo nedostaje uputa koji gumb treba pritisnuti da se lik pomakne lijevo ili desno. No, kad tih napornih prvih desetak minuta prođe, pisanje upada u priču, a onda i serija postaje bitno, bitno bolja. Bojao sam se, priznajem, slušajući sve vijesti o ovoj seriji do izlaska, da će biti premračna i da će rat i uništenje biti u središtu svega. Zbog toga će, mislio sam, serija previše podsjećati na filmove, a premalo na „Star Trek“ koji toliko volimo. Drago mi je priznati da sam bio u krivu.

Slikovni rezultat za star trek discovery

Jedna od najboljih stvari u serijalu oduvijek je bio sukob između vuikanskog i ljudskog načina razmišljanja. Upravo su neke od najznačajnijih simboličkih vrednota „Star Treka“ vezane za Vulkance, a „Live long and prosper“ samo je jedna od njih. Sve to spojeno je u protagonistu serije, prvoj Afroamerikanki koja je glavni lik „Star Treka“. Spoj vulkanske indoktrinacije i ljudskog podrijetla koji se odvija u liku Michael Burnham (Sonequa Martin-Green) jedan je od intrigantnijih vidova serije. Sarek, Spockov otac kod kojeg je odlično iskorišteno što Vulkanci imaju dug životni vijek, mentor je glavnom liku. U tom smislu je James Frain odličan komplement ulozi Marka Lenarda (prvo mi pada na pamet odlična epizoda „Sarek“ iz TNG-a).

Povezana slika

Ono što može živcirati i biti posebno naporno je klišejistički pristup određenim ulogama u pilotu. Tu prije svega mislim na Michelle Yeok kao kapetanicu Georgiou. Kineskinja kao kapetanica broda, s kineskim imenom, otvara malo prostor kulturološkoj prepotenciji Amerikanaca, a ništa ne može biti više u konfliktu s osnovnom formulom „Star Treka.“ Istom onom koju, kako sam već rekao, propagira i „Star Trek: Discovery“. No, kao manji spojler, reći ću kako u prve dvije epizode nismo ni vidjeli Discovery. Mi nismo vidjeli titularni svemirski brod cijele serije. Naglašavam tu činjenicu. Čitam hejterske komentare po netu i ne mogu se načuditi jer, ova je serija puno više Trek nego što je slučaj sa rebootanim filmovima i već sad pokazala je daleko više ambicije da naglasi kreiranje „društva budućnosti“ i SF procesa koji dovode do optimizma tog društva općenito nego bilo koja inkarnacija franšize od DS9. Voyageru to, iako mi je iznimno drag, nije bio primarni cilj. Popljuvati serijal i zasuti ga lošim ocjenama nakon što smo vidjeli samo „otvaranje karata“ čini mi se djetinjasto i nepotrebno. „Star Trek: Discovery“ barem po ovom što sam dosad vidio daleko je bolja serija nego što sam očekivao. Daleko više Trek od svih pokušaja u zadnjih petnaestak godina. Sve što te loše kritike mogu napraviti, nakon samo dvije epizode, je „skinuti“ seriju s rasporeda prije vremena. Toliko smo dugo čekali novi Trek, treba li ga odmah „ubiti“ hejterstvom?

Iz svih razloga koje sam gore naveo, mijenjanja perspektiva i pomicanja nekih ustaljenih SF koncepata na novu razinu, ako hoćete Trek rječnikom „otkrivanja novih granica“ veselim se onome što će nam servirati ova prva sezona.

Nadam se da će imati šanse da razradi priču prije nego što budemo mogli dati konkretniju ocjenu. Na temelju dosad viđenog, usprkos određenim manama, sviđa mi se novi Trek.

One Comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.