Kirku, s poštovanjem…

Kad sam čuo vijest da je umro Kirk Douglas najprije sam se sjetio Oliverove pjesme o „lijepoj rupici na bradi“, a zatim sam s iznenađenjem shvatio da su mi na pamet pale srodne stvari koje povezuje. Prva od njih je film koji je na ovim prostorima bio preveden kao „Kec u rukavu“ (1951.), a druga doprinos prestanku lova na vještice koji su uzrokovali oni koji svuda oko sebe vide izdajnike i komuniste. Svijet, kažu, ide naprijed. Meni se ponekad čini da stoji u mjestu. Ljudi poput Douglasa zaslužuju priznanje zato što su svojim radom ukazivali na izbor između toga što znači biti čovjek, a što lešinar. U slučaju Kirka Douglasa to nije metafora niti je ovaj izraz poštovanja na brzinu napisana, prigodna patetika.

Slikovni rezultat za ace in the hole plot

„Kec u rukavu“ ili u originalu „Ace in the Hole“ jedan je od onih filmova koji vjerojatno neće biti prva asocijacija na Douglasa. Bit će to „Spartak“ (1960.) jer je simbolika lika koji vodi robove prema slobodi nešto što ćemo pamtiti. Konkurira joj uloga u „Stazama slave“ (1957.) kao jedna od najboljih izvedbi koje sam ikada vidio na ekranu. No, kad bih baš morao birati film Kirkov film koji smatram zastrašujuće aktualnim uvijek bih odabrao „Keca u rukavu“. Tu je njegov lik novinar bez skurpula. Za uspjeh je sve dozvoljeno pa i odgoda spašavanja čovjeka kako bi vijest duže ostala na naslovnicama. U današnje vrijeme fake-newsa ideja novinara koji ne preza ni pred čim kako bi ostao na naslovnicama možda ne djeluje toliko uznemirujuće, ali psihološko propadanje lika Chucka Tatuma na ispravan način postavlja pitanje što je legitimno novinarstvo i koji je motiv bavljenja njime?

Ta se glumačka tema nadovezuje na onu drugu, stvarnu. Pozitivan utjecaj Kirka Douglasa na okončanje politike „crnih lista“ koja je neke od najboljih glumaca, scenarista i redatelja udaljila od posla može se dobro vidjeti u filmu „Trumbo“ (2015.) sa Bryanom Cranstonom. O ključnom događaju tog filma, koji uključuje ponovno vraćanje imena scenarista Daltona Trumba na najavnu špicu, Douglas u svojoj knjizi „Ja sam Spartak! Stvaranje filma, kraj crne liste“ kaže:

„Crna lista. Mrzio sam to ime. Proveo sam mjesece razmišljajući kako joj možemo stati na kraj… U tom sam trenutku shvatio što trebam napraviti. Rješenje je cijelo vrijeme bilo ispred mene, kako ga nisam vidio?“

Douglas, prema vlastitim riječima kaže Trumbu:

„Kad završimo Spartaka ne samo da ću im reći da si ga ti napisao nego ćemo ti dati i priznanje za to. Tvoje će ime biti na špici. Dalton Trumbo kao scenarist.“

Kako bismo u potpunosti razumjeli priču, važno joj je dati kontekst. U vrijeme mekartizma lov na komuniste koji je pokrenuo iskompleksirani senator iz Wisconsina karijere je skoro koštao i glumačke legende kao što su Humphrey Bogart i televizijska zvijezda Lucille Ball. Pitanje je poznato:

– Jeste li sad ili ste ikada bili član Komunističke Partije?

Ponašanje šefova studija, od kojih su većina bili imigranti i nisu htjeli biti proglašeni izdajnicima, dovelo je do toga da se osumnjičeni nigdje nisu mogli zaposliti. Do kasnih pedesetih crna lista postala je predmetom propitkivanja pa su redatelj Otto Preminger za svoj film „Exodus“ (1960.) i Kirk Douglas za „Spartaka“ Stanleyja Kubricka tražili da se oda priznanje Daltonu Trumbu kao scenaristu usprkos tome što je bio član „holivudske desetorke“.

“Holivudska desetorka” koju je Odbor za neameričke aktivnosti optužio za veze s komunistima

Iako postoje određena neslaganja oko Douglasova doprinosa borbi protiv crne liste kao i teze da si je prisvajao više zasluga nego što mu pripada, može se reći da je kroz svoje likove postao simbolom borbe protiv represije i isprazne ideologije. Iako je rijetko koji film ulovio atmosferu antimekartizma kao „Mandžurijski kandidat“ (1962.) Johna Frankenheimera, pitanje koliko sustav pojedincu može isprati mozak ono je koje je ostalo naslijeđem Kirka Douglasa. Bez obzira promatrali ga kao „Keca iz rukava“, „Spartaka“ ili čovjeka čiji je doprinos mjerljiv kroz kraj najsramotnije prakse u filmskoj industriji  Kirk Douglas će ostati čovjek vrijedan poštovanja.

Uz nadu da će, za naše dobro, i ovo vrijeme iznjedriti nekog asa iz rukava.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.