“Expanse” je spašen! Amazon preuzima Rocinante :)

Vijest dana je da je trud urodio plodom. Amazon je odlučio spasiti „Expanse“! Vijest da je najbolji svemirski SF na televiziji spašen svakako je jedna od najvažnijih vijesti, ali daje nam priliku da zastanemo i shvatimo koliko smo sretni što živimo u vremenu u kojem publika može utjecati na opstanak sadržaja koji konzumira. Jer, nemojmo se zavaravati, kampanja fanova serije bila je ključna u njenom opstanku u budućnosti. Glas publike se sluša, ali i skreće pažnju na još jedan problem s kojim se tvorci serija danas suočavaju, a to je – pretpostavljate – zastarjeli sustav mjerenja gledanosti koji uopće ne uzima u obzir navike gledanja koje su razvili streaming servisi.

Image result for #savetheexpanse

Jasno mi je da je ova polemika suvišna u državi čije zakonodavstvo nije prioritetom označilo uvođenje HD tehnologije i da imamo nacionalnu televiziju koja se ne srami emitiranje takvog kanala u 2018. nazvati eksperimentalnim, ali utjecaj novih tehnologija na način konzumacije televizijskog sadržaja tema je znanstvenih analiza kako sa sociološkog, tako i sa markentinškog gledišta. „Expanse“ je, u tom smislu, samo najsvježiji primjer moći društvenih mreža koja u kombinaciji s domišljatošću fanova u sekundi može završiti bilo gdje u svijetu. Zato je, iako smo se bojali za „Expanse“, on imao daleko bolju šansu za preživljavanje od recimo „Fireflyja“ desetljeće i pol ranije.

Image result for expanse saved

Prelazak serije na Amazon, sa prilično šlampavog SyFy-a koji je, kažu izvori, već prodao setove „Expansea“ seriji „Star Trek: Discovery“ mogao bi samu seriju dovesti na ozbiljniju produkcijsku razinu, a serija bi napokon mogla dobiti tretman kakav je trebala imati od početka. Zato, uživajte u trećoj sezoni „Expansea“. Ako još niste počeli gledati – počnite. Nema više izgovora jer serija nakon ove sezone neće završiti.

Image result for expanse saved

Neka Vam, međutim, kao buba u uhu ostane poruka da živimo u vremenu u kojem se briljantne serije otkazuju jer gube bitku sa zastarjelim gledištem na to kakva bi serija trebala biti i kakvu bi priču trebala ispričati. Nekad se gledatelje trebalo sačuvati svaki tjedan pa su serije zadržavale napetost na način da su epizode često završavale nepotrebnim cliffhangerima. Danas se izbaci cijela sezona odjednom što pripovjedačima daje priliku da ispričaju zaokruženu priču. Mijenjaju se ljudi, mijenjaju se navike. Opstanak „Expansea“ u usporedbi s nikad prežaljenim „Fireflyjem“ navodi na zaključak da se trend okreće na bolje.

Možda je ovo zaista, da parafraziram otrcanu frazu, „zlatno doba televizije“. Dodao bih, kako televizije tako i njene publike.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.