#SavetheExpanse – Svemirski SF koji treba sačuvati

Kad sam početkom 2015. pisao o oživljavanju SF-a na televiziji onda sam pisao o SyFy-u i „Tamnoj tvari“ i „Prostranstvu“. SyFy je u tom trenutku bila mreža koja je najavila povratak korijenima, a korijeni koji su nastali prije promjene imena dio su baštine svakog ljubitelja žanra. Mnogi od njih cijene sav SF, ali postoji određen broj koji iznad svega voli onaj pravi „svemirski“ SF. Prijelaz stoljeća nas je razmazio jer smo kroz „Battlestar Galacticu“, „Babylon 5“, „Firefly“ ili „Stargate“ putovali svemirom, nepoznatim planetima i borili se za opstanak, ljudske vrste. 2015. se činilo da je upravo SyFy jedna od „posljednjih, najboljih nada“ za SF. Nažalost, parafrazi „Babylona 5“ usprkos, 2018. je SyFy odlučio ukinuti i „Tamnu tvar“ i „Prostranstvo“. Dok se za prvu mogu složiti da nije realizirala svoj puni potencijal, „Prostranstvo“ je postala serija koja može u istu rečenicu s uspješnicama s prijelaza stoljeća. Zbog toga, odluka o ukinuću adaptacija romana dvojice autora pod pseudonimom James S.A. Corey teško pada. Zbog toga se, kako se čini, fanovi žanra prisjećaju gnjeva koji je izazvalo otkazivanje „Fireflya“. Na sreću, živimo u vremenu kad se možda još i može nešto učiniti. Streaming servisi poput Netflixa ili Amazona ostavljaju nam prostor za nadu.

Slikovni rezultat za #SAVETHEEXPANSE

Što je doprinijelo gašenju „Expansea“? Najprije, loša poslovna politika mreže/producenata. SyFy si je ostavio prihode od live emitiranja, a Alcon je kao producent prava na streaming prodao Amazonu (za američko tržište) i Netflixu (za međunarodno tržište). Ukratko, prihodi koji su ostavljeni SF-u jednostavno nisu bili dovoljno veliki da opravdaju nastavak emitiranja. Sve je u lovi. Romantika je za raju.

Što je toliko važno kod „Prostranstva“? Pa prije svega važna je poruka koju priča donosi. Korupcija i igre koje dovode galaksiju na rub rata između Zemlje i Marsa odlična su parafraza stvarnih korumpiranih dužnosnika, a Belteri su odličan primjer potlačene i ignorirane mase koja samo želi sjesti za stol za kojim se donose odluke. Posada „Rocinantea“ naći će se između svega toga, u jeku političke igre i zataškavanja propusta korumpiranih političara koji su – zvuči li vam to poznato – radi vlastitih interesa ugrozili kompletnu intergalaktičku ekonomiju ali i život općenito.

Problem s ovim otkazivanjem leži i u tajmingu. Na nesreću fanova, stvari u seriji (koja trenutno emitira svoju treću sezonu) su se upravo počele dodatno zahuktavati, ulozi nikad nisu bili veći, a strpljivost koja je uložena u prve dvije sezone konačno se isplatila. S kamatama. Otkazivanje „Expansea“ u tom je smislu očekivano proizvelo burne reakcije. SyFy je još jednom potvrdio da nije bez razloga na glasu kao mreža koja otkazuje sve što valja i na kojoj, kao uostalom ni na Foxu, ne treba počinjati gledati ništa.

Povezana slika

Upravo bi odluka o podjeli streaming prava mogla biti ona koja će na kraju i pokopati seriju. Dobra je stvar što Alcon već surađuje s Amazonom na drugom projektu, ali što se oko čitavog pokreta za spašavanje serije javljaju i neki poznati autori kao što je primjerice G.R.R. Martin. To su, naravno, neki fanovi već iskoristili da u cijelu priču uključe i HBO. Iskustvo nas uči da ćemo odgovor na pitanje hoće li serija preživjeti ovu besmislenu odluku mreže koja još samo slučajnošću nosi naziv SyFy saznati vrlo brzo. Posljednje vijesti govore kako su sastanci u tijeku. Mi, kao ljubitelji dobre znanstvene fantastike, možemo samo potpisati peticiju OVDJE i postaviti koji hashtag i/ili napisati tekst.

U pomalo naivnoj nadi da će i to nečem poslužiti

#RemembertheCant #SavetheExpanse

2 Comments

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.